C# .NET

Het C# .NET platform is een gratis en open-source softwareontwikkelingsframework voor Windows, Linux, en macOS besturingssystemen. Het is een cross-platform-opvolger van het .NET Framework.

C#

C# is een moderne, object-georiënteerde programmeertaal die is ontworpen voor .NET. C# is een krachtige taal die zowel voor beginners als ervaren programmeurs geschikt is.

.NET

De .NET-runtime is een virtualisatielaag die .NET-code uitvoert. De .NET-runtime zorgt ervoor dat .NET-code op elk compatibel platform kan worden uitgevoerd.

Webtoepassingen

.NET is een populaire keuze voor het bouwen van webtoepassingen. .NET biedt een aantal frameworks voor webontwikkeling, zoals ASP.NET Core en ASP.NET MVC.

Desktoptoepassingen

.NET is ook een populaire keuze voor het bouwen van desktoptoepassingen. .NET biedt een aantal frameworks voor desktopontwikkeling, zoals Windows Forms en WPF.

Mobiele toepassingen

.NET kan ook worden gebruikt voor het bouwen van mobiele toepassingen. .NET biedt een aantal frameworks voor mobiele ontwikkeling, zoals Xamarin en Blazor.

Databasetoepassingen

.NET biedt een aantal frameworks voor databaseontwikkeling, zoals Entity Framework en ADO.NET.

Xamarin

Xamarin is een open-source cross-platform ontwikkelplatform dat ontwikkelaars in staat stelt om native mobiele apps te bouwen voor Android, iOS, Windows en macOS met behulp van de C#-taal. Xamarin maakt gebruik van een .NET-runtime om native code te genereren voor elk platform, waardoor ontwikkelaars kunnen profiteren van de unieke functies en mogelijkheden van elk platform.

Blazor

Blazor is een open-source webframework dat ontwikkelaars in staat stelt om webtoepassingen te bouwen met behulp van C#. Blazor maakt gebruik van WebAssembly om .NET-code in de browser uit te voeren. Dit maakt het mogelijk om interactieve webtoepassingen te bouwen die de prestaties en mogelijkheden van native webtoepassingen bieden.